Весели празници

Според Евангелието това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Малко преди раждането майката на Исус – Мария, и Йосиф отишили във Витлеем. Не намерили място в страноприемницата и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.
Там Мария родила Сина Божий, повила го в пелени и положила в ясли, където били привързани магаре и вол. С дишането си животните сгрявали божествения Младенец.В мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина и се явил ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.  В народния календар Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер – с обичая Коледуване. Според българските традиции участниците в него са само млади мъже – ергени, годеници, скоро женени. Всички носят едно общо име, което в различните региони е – коледари, коладници, коледаре, коледници.Те се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. Разпределят се на групи от по 10-15 души, сред които има и по-малки момчета, които се движат отпред и известяват стопаните за тяхното идване.  От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете и пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството – от най-възрастния до най-малкия – за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие, добра среща, игри и веселия.
В другите страни цялото семейство се събират около празничната трапеза и коледното дръвче,отварят се подаръците и роднините се веселят.В Англия освен празничното настроение, очакват се и мачовете от Boxing Day-дните след Коледа има много футболни мачове,факт който може само да ни радва, да се съберем с приятели да гледаме любимия си отбор.Нашия отбор има да изиграе три мача в тези дни – на 26-ти срещу Суонзи като гост и като домакин на 28-ми и на 1-ви януари съответно срещу Съндърланд и Кристъл Палас.Нека им пожелаем успех в предстоящите двубои!

 

 

Вашият коментар