Индиана Василев

Индиана Денчев Василев безспорно е най-прогресиращият български футболист от началото на 2020 година. За по-малко от месец той дебютира за мъжкия отбор на Астън Вила – първият му мач бе за ФА Къп при загубата с 1:2 от Фулъм, а след това влезе като резерва в още две срещи на тима във Висшата Лига – срещу Брайтън (1:1) и Уотфорд (2:1). Преди това прави фурор с отбора ни до 23-години и веднага беше забелязан от Дийн Смит.

След по-малко от месец, на 16 февруари, Инди, както го наричат всички, ще навърши 19 години и тогава ще реши за коя страна ще иска да играе футбол.

Момчето, което е родено и израснало в Америка, отдавна е част от юношеските национални отбори на САЩ, но все още има възможност да облече екипа на България заради двойното си гражданство. Още в ранните му детски години при едно от идванията на семейството в България, Инди и сестра взимат наши паспорти.

Денчо Василев също е бивш футболист, има мачове със Сливен в „А“ група в края на 80-те и началото на 90-те години. Той е част от легендарния отбор в паметните мачове с Ювентус за КНК и в турнира за Купата на България, която тимът от града под Сините камъни печели. Специалистите му вещаят сериозна футболна кариера, но на 21 години той избира да замине за САЩ – да учи и да играе в страната на неограничените възможности. Завършва университет в щата Алабама на пълна стипендия със специалност Международен бизнес и бизнес мениджмънт и веднага след това се връща у нас. Но не за да продължи с футбола, а за да се ожени за голямата си любов Маргарита. Взима съпругата си зад Океана и двамата започват да градят бъдещето си от нулата.

Докато учи и играе в университета, Денчо се сприятелява с американец, който има голяма компания за маркетинг и печат. След дипломирането той му предлага да започне работа при него, където е и до днес. Любовта му към футбола го кара да изкара лиценз, който му позволява да обучава на футбол деца до 12 г. Така през деня работи във фирмата, а вечер тренира малки момчета и момичета. Така е и до днес.

„И двете ни деца са родени в Америка, в град Савана, щата Джорджия. Инди има по-голяма сестра Ванеса, която учи в университет. Когато бяха малки, ги взех да тренират при мен. Инди беше на пет, а Ванеса – на 7 години. Дъщеря ми предпочиташе да играе като защитник, докато Инди все го влечеше напред. Мога гордо да кажа, че аз съм първия му треньор, защото беше в моя отбор до 10-годишна възраст, а след това се преместихме в Академия Савана Юнайтед, където го тренирах още две години“, разкрива бащата първите стъпки на Инди във футбола.

Много въпросителни има около интересното име, което е избрал за сина си. „Кръстен е на Индиана Джоунс – главният герой от едноименния филм. Израснах с него, беше ми любим в младежките години. Да, странно е, рядко срещано, но пък и той си го харесва. И вкъщи, и навсякъде му казват Инди“, признава бащата.

Когато Индиана става на 14 години, отива в Академията IMG. На практика това е пансион, в който се практикуват всички американски спортове – тенис, баскетбол, американски футбол. Живееш заедно с други деца, тренираш, учиш. Това му помага много да узрее на тази крехка възраст.

Астън Вила го забелязва на един турнир във Франция, където Инди участва с националния отбор на САЩ до 16 г. през 2016 г. Следва покана за едноседмични проби в Англия, на които се представя отлично и малко след това представители на академията на IMG се срещат във Флорида със семейството на Инди. Двете страни бързо си стискат ръцете и подписват договор за 3 години с клуба от Бирмингам.

„От Астън Вила бяха много сериозни и настоятелни. Първото нещо, което поискахме, бе да му осигурят апартамент в Бирмингам, за да може аз или жена ми да сме при него. Нямаше как да се съгласим на 16 г. да го пуснем самичък в Англия. Подкрепата на семейството е важна за всяко дете, а за него още повече. Той е доста срамежлив, затворен, нужно му е време да се отпусне, да свикне с новата обстановка и с новите хора. Аз бях наясно, че отиде ли сам, няма да се справи. Познавам си детето и затова поставихме това условие, което веднага бе прието“, обяснява Василев-старши.

Той напуска работа и се мести в Англия със сина си. Вози го на тренировки, ходи на всичките му мачове, не пропуска и гостуванията. В началото тийнейджърът играе за юношеската формация на Астън Вила до 18 г., а от лятото на 2019 г. е част от отбора до 23 г. Индиана е част от националния отбор на САЩ и на световното първенство за юноши до 17 г. в Индия през октомври 2017 г.

„Исках да не му липсва нищо. Да преживее по-лесно тази огромна промяна. Заради него се научих дори да готвя. Мога да кажа, че обиколих цяла Англия – където и да играеше Астън Вила, аз бях там. След това обсъждахме мачовете, давах му съвети“, разкрива бащата.

Голяма подкрепа в Астън Вила Инди получава от Стилиян Петров, който е със статут на легенда на клуба и живее близо до Бирмингам. „Още в началото Стенли му се обади и каза, че може да разчита на него за всичко. При нужда винаги може да му се обади. Това е огромна морална подкрепа за младо момче като Инди“, държи да отбележи Василев-старши.

„Има много силен ляв крак, но умее да използва и десният. Вкарва и голове с него. Притежава отлична линейна бързина и поглед върху играта. Най-големият плюс обаче е интелектът му. От малък съм го учил, че всеки може да подава настрани и назад, важен е извеждащият пас. Справя се еднакво добре на всички постове в предни позиции – зад нападателя, на крилото или пък като изнесен напред нападател. Въпреки че не е много висок – 179 см , все по-често виждаме в тази роля така наречените леки нападатели, които са много подвижни“, обяснява Василев-старши.

След като изкарва близо година в Англия, Денчо се връща в Америка и предава щафетата на съпругата си Маргарита, която в момента се грижи за сина им на Острова. Той обаче продължава да следи в детайли изявите на наследника си. През есента на 2019-а, когато Инди вече играе в отбора до 23 години, Денчо не изпуска нито един мач, гледа ги в тв канал на клуба.

Бащата е наясно, че късметът е изиграл огромна роля за привличането на Инди в първия тим на Астън Вила.

„В този момент травма получи основният нападател в мъжкия тим Уесли. По същото време Инди играеше като нападател в отбора до 23 г. и вкара доста голове. Така се стигна и до качването му в първия състав. Дебютира за Купата, после влезе и в два мача от Висшата лига, но не очаквам да играе във всеки мач. Важното е, че вече е забелязан и само от него зависи до къде ще стигне. Аз много се гордея с него, защото се труди упорито. В Савана Инди е истинска звезда – в историята на града нито един спортист не е стигал до национален отбор на САЩ“, разкрива бащата.

„Вкъщи се говори само на български и децата знаят добре езика. Ванеса го владее отлично, Инди се притеснява, когато говори на български, но разбира всичко. Държа да отбележа, че българският паспорт много му помогна при договора с Астън Вила“, добавя Василев в ролята на мениджър и баща.

Вашият коментар